Akce, obnovy, práce, pohoda, aneb jak se žije na DCŽM Ktiš:)

Tiše z Ktiše? A proč?

25. 1. 2010 12:58

Hrome, je pondělí a já jsem v práci. Měl bych tvořit jakousi přihlášku a uhlazovat slovíčka do líbivých tvarů a vět, které dobře zní a člověk při jejich četbě má mít pocit, že je obohacen a nemůže bez toho být a existovat. Asi jako když si povídám s Vendy a vysvětluju ji, jak moc po mně touží a jak moc se bezemě souží.. Vždy když přemýšlím nad nějakým textem, je to práce kreativní (hodná kreatury, která balancuje na hranici lži, fikce a skutečnosti) tak musí myšlenky vyletět v světa širý kraj a v tom mě to přepadlo, taková malá, vtíravá otázka..


PROČ TIŠE Z KTIŠE?

Já chápu, že to zní "sexy" a je to vtipné, ale je to pravdivé? Jak se shodují moje zkušenosti s tímto sloganem propagující ono kouzelné místo zvané DCŽM Ktiš? Především začnu asi malým propagačním textem, co tohle místo znamená pro mě osobně. Animáky mám rád, ale za tohle mě neplatí..

(Ktiští animáci: Vendy, Marek a Dědek - Fanda chybí, protože během focení vařil v kuchyni)

Ktiš je díra někde na hranicích Šumavy (ach, pražský egocentrismus se opět projevil), která mě fascinuje už tím, že ať jedu tam nebo zpět, pořád je to do kopce. Ktišské osazenstvo, jak si je můžete prohlédnout je další věc, která mě bude udivovat ještě dlouhý čas. Na první pohled se jeví jako "střelená Vendy", "vážený (nebo vážný?) Marek", "mlčenlivý dědek", "tichý František" a samozřejmě kněz Roman, kterého si vážím tak moc, že mu raději přívlastek nedám.. Nicméně už u Rákosníčka vrháme druhý pohled a zjišťujeme, že je jedno s kým se bavíte, protože SUPER jsou všichni. Dá se s každým z nich smát, plakat, povídat, modlit a taky poprat se, prostě všechny ty věci nezbytné v mezilidské komunikaci. Ktišská kaple je místo klidu a pokoje.. není to kostel, je to skutečně kaple, vymalovaná žlutou barvou s mozaikou, nikdy jsem v ní neslyšel to útyhodné ticho, které mám tak rád v kostelech, přesto je to právě Ktišská kaple svaté rodiny, kterou pro svůj duchovní život považuji za důležitou. Možná je to místem, dost možná duchovním vedením, ale proč se ptát na takové hlouposti? Hlavní je, že to funguje. Ač protestant - Ktiš je mým poutním místem, ke kterému mám vřelý vztah a vracím se tam vždy s radostí a odjíždím naplněn pocity klidu, pokoje a Boží lásky.

A teď k věci - na Ktiši je ticho jen když se sejdeme k modlitbě (ráno, před obědem nebo u večerního rozjímání, popřípadě mši svaté), jinak je ten slogan naprosto mimo! Nevěřte lživé a klamavé reklamě.. Na Ktiši to žije prakticky bez zastávky (a animáci mají můj obdiv, že to zvládají), Ktiš  - to je Dáda běhajcíí se zvonem v ruce a svolávající na program, Ktiš - to je rallye, když člověk vyšlápne všechny kaluže v okolí vesnice, Ktiš - to je komunikace s lidmi, kteří přijeli na program, Ktiš - to je večerka, kterou se člověk zoufale snaží prodloužit na neurčito, protože je toho tolik co dělat, tolik si toho můžeme říct, Ktiš - to je zvonivý smích, Ktiš - to je místo, kde se Bůh chválí stále, nahlas i potichu, chválí se prací, chválí se radostnými srdci, chválí se křesťanskou láskou, která prostupuje celé toto kouzelné místo.

Nemusíte mi věřit a upřímně řečeno, byl bych tak raději. Víte co? Nevěřte mi! Jeďte se podívat sami, abyste mi mohli sem do komentáře napsat, jak šeredně se pletu, jak lžu a věším vám bulíky na nos, co všechno hnusného jste tam zažili, jak to tam bylo debilní.. Na Vaše komentáře psané na základě Vaší zkušenosti se těší,

Pavel

 

Zobrazeno 2063×

Komentáře

Bernadett

cink, cink!!!;-)

Papo

Dáda: njn, na to Tě užije, co? :P

Zobrazit 15 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková